Amazon FBA İçin Nasıl Ürün Bulunur?

4 dk

25 Eylül 2023

E-Ticaret
Amazon

Amazon FBA, Amazon’da satış yapmanın en iyi yöntemlerinden biridir. Amazon FBA yöntemiyle satış yapmaya karar verdiyseniz şüphesiz atmanız gereken en önemli adım iyi ürün bulmaktır. Eğer iyi bir ürün bulamazsanız, reklam yapmanızın, satış stratejilerini belirlemenizin, güzel fotoğraflar seçmenizin tek başına bir önemi kalmayacaktır. Bu yüzden Amazon FBA için ürün araştırma aşamasının oldukça dikkatli yapılması gerekiyor. Ürün araştırma yaparken kesinlikle acele etmemelisiniz. Ürün araştırma aşamasında yapılan bir hata diğer aşamalarda düzeltemeyeceğiniz başka büyük hatalara sebep olabilir.

Hangi Kriterlere Dikkat Etmelisiniz?

Amazon FBA için doğru ürün bulmak için temel kriterimiz şu olmalı: Düşük rekabet ve orta veya yüksek gelir. Peki bunu nasıl sağlayabiliriz? Amazon’da milyonlarca satıcı bulunuyor. Dolayısıyla burada dünyayla rekabet ettiğinizi unutmayın. Öncelikli düşüneceğiniz konu rekabet olmalı. Rekabet analizini çok iyi yapmadan satışa başlamamanız gerekiyor. Biz başlangıçta rekabeti az ve gelir seviyesi orta-yüksek ürünleri bulmaya çalışacağız. 

Rekabeti az ürünler bulduğunuzda daha kolay ilk sayfaya geçebiliyorsunuz. Satılan ürünlerin %70’i  ilk sayfadaki ürünlerden satın alıyor. Dolayısıyla ilk sayfada olmak ürün lansmanındaki temel  hedefimiz olmalı. İlk sayfada 48 ürün oluyor. Yani sizin 100 bin rakibiniz varsa ilk sayfada yer alma ihtimaliniz kaçınılmaz olarak düşük olur ve bütçenizin ciddi bir miktarını reklama harcamak durumunda kalırsınız. Ancak 300-400 rakibiniz varsa ilk sayfada yer alma ihtimaliniz daha yüksek olur.

Elbette rekabet ilk sayfaya gelmekle de bitmiyor. Ciddi rekabetin olduğu ürünlerde ilk sayfaya geldiğinizde rakiplerinizin size karşı, atak gösterme ihtimali de artıyor. Yani ürünlerinizin altına olumsuz yorum yapma, ürünlerinizi önce alıp sonra iade etme, ürünlerinizin altına kendi ürünlerini listeleyip fiyat kırma riskleri bulunuyor -ki bunlar tam da bu pazar yerindeki rekabetin en belirgin göstergeleri. Daha az rekabetin olduğu ürünlerde ilk sayfaya gelmek kolay olduğu gibi ilk sayfada kalmak da kolay oluyor. O yüzden temel hedef az rekabet ve iyi bir gelir seviyesi. Peki bir ürünün bu şartları sağladığını nasıl anlayacağız? Gelin bunlara birlikte bakalım.

Nasıl Düşük Rekabetli Ürün Bulabilirim?

 

Amazon FBA için düşük rekabetli ürün nasıl tespit edilebilir? Bunun için iki tane önemli faktör bulunuyor: Birincisi yorumlar, ikincisi rakiplerin sayısı. Rakiplerin ortalama yorum sayısı 0-100 arasındaysa az rekabet var demektir. Rakiplerin ortalama yorum sayısı 100-500 arasındaysa orta rekabetin olduğu anlamına gelmektedir. Eğer 500’ün üzerinde yorum varsa yüksek rekabet var demektir. 

İlk kez başlarken hiç yorumunuz olmayacağından dolayı yorum sayısının artması için birkaç yıla ihtiyacınız var. Bu süre zarfında da zaten rekabet edemezsiniz. Bu sebeple 0-100 arasındaki yorum sayısı olan ürünler rekabet için uygun olan bir alana işaret ediyor. 

Bir diğer önemli gösterge, rakiplerin sayısı. Kaç rakibinizin olduğu çok önemli. 2 binden az rakip sayısı, rekabetin az olduğu anlamına gelmektedir. 2 bin ile 10 bin arasında rakip sayısı ise orta seviyedir. Eğer 10 binin üzerinde rakibiniz varsa yüksek rekabet ortamındasınız demektir.

Kar Analizi Nasıl Yapılır?

Amazon FBA için doğru ürünler bulmak için analiz etmeniz gereken sayısal veriler bulunuyor. Örneğin, bir üründe %25’in altında bir kâr marjı varsa bu ürün doğru ürün olarak tanımlayamayız. %25 ile %50 arası orta yani iyi bir gelir seviyesi, %50’nin üzerinde kâr elde ediyorsanız bu çok iyi bir gelir seviyesi anlamına geliyor. 

Bildiğiniz gibi PPC, giveaway, reklam maliyetlerinizi kârınızdan yapıyorsunuz. Bu sebeple % 25’in altındaki kâr marjı reklam maliyetleri karşılamıyor. Kârınız en az 25’in üzerinde olduğu zaman bir ürünü Amazon FBA için düşünebilirsiniz. Kâr marjınızı hesaplamak için Amazon’un kendi kâr hesaplama aracını ve Hellium 10’u kullanabilirsiniz. Bu uygulamaların yanı sıra ilk Türkçe ürün analiz uygulaması Emparazon da ürün bulmak için son derece efektiftir.

Ürünlerin boyutlarından da kısaca bahsetmek gerekirse, Amazon kargolama ve depolama ücretini ürünün boyutlarına göre alıyor. ‘Amazon FBA fee’ bölümüne baktığınızda Amazon’un kargolama ve depolama maliyetinin ne kadar olduğunu görebilirsiniz. Ürününüzün boyutlarında yaptığınız küçük değişiklikler kâr marjınız artabilir. Bu yüzden boyutları ve ağırlıkları dikkatli bir şekilde hesaplamanız gerekiyor. Bu hesaplamalar vasıtasıyla kârınızı ciddi biçimde artırabildiğiniz gibi yanlış hesaplayarak zarar da edebilirsiniz. Genel olarak tavsiye edilen standart boylarda ürünler bulmanızdır. Ancak büyük ürünlerde de kargo ve depo maliyeti fazla olsa da kâr marjı yüksek olabilir. Maliyetiniz yeterliyse büyük boy ürünlerin satışına da girebilirsiniz.

Ne Satarsan Sat: Farklı Ol!

Amazon FBA yöntemi ile ne satarsanız satın ilk yapmanız gereken rakiplerinizden ayrılan noktalarınızı iyi analiz etmek olsun. Herkes aynı şeyi satarken siz farklı olabilirseniz eğer rakiplerinizden daha çok kazanabilirsiniz.

Mesele yalnızca Amazon’da ürün satmakla sınırlı kalmamalı. Amazon’da satacağınız ürün üzerine strateji geliştirmelisiniz. Kimi zaman Amazon’da sürekli değişen çok satan ürünleri takip etmeli kimi zaman standart yöntemlerin dışına çıkmalısınız. Örneğin satıcıların çoğu sadece  Amazon içinde PPC reklamı verirken siz sosyal medya ve Google reklamlarıyla Amazon mağazanıza trafik çekerseniz Amazon nezdinde de olumlu bir adım atmış olursunuz. Böylece Amazon dışarıdan trafik çektiğiniz için hem mağaza ve ürünlerinizi daha çok öne çıkarmasını sağlar hem de ekstra trafik sayesinde satışlarınızı otomatik arttırabilirsiniz.

Amazon’da doğru ürünler bulmak, satış stratejinizin ilk adımını oluşturur. Bunun için aceleyle yanlış hamleler yapmamanız için doğru bilgilerle ilerlemeli, tıkandığınız noktada işin uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz. Amazon’da doğru ürünler bulmak ve işlerinizi büyütmek için Rexven ekosistemine katılarak kapsamlı eğitimler alabilir, merak ettiğiniz soruları e-ticaret uzmanlarına sorabilirsiniz. Üstelik Emparazon'u da indirimli bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Tamamen ücretsiz olan bu strateji görüşmesi doğru ve güvenilir adımlarla e-ticarette başarıyı yakalamak isteyen kişiler içindir.

rexven-logo

Rexven üreticileri ve toptancıları, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen girişimcileri, bunun yanında kargo, lojistik, ara depo, muhasebe gibi hizmet sağlayıcıları birleştiren bir platformdur.

rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
rexven-logo
iyzico-logo
troy-logo
mastercard-logo
visa-logo
The term 'Etsy' is a trademark of Etsy, Inc.
This application uses the Etsy API but is not endorsed or certified by Etsy.